dimecres, 13 de febrer del 2013

RUA DE CARNAVAL 2013

CARNAVAL

El carnaval, anomenat també temps de carnestoltes, carnestoltes o darrers dies, segons diferents etnòlegs, troba el seu origen en les antigues festes paganes d'hivern, de celebracions dionisíaques gregues o de festes romanes. Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines carru navalis, fent referència al mite d'Isis i Osiris.

El carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil. Aquesta s'ha d'emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la quaresma. Per tal de situar el carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és diumenge de Rams. A partir d'aquest últim, comptem quaranta dies enrere i tenim el dimecres de cendra, el primer dia de quaresma i últim de carnaval. Així doncs, dimecres de cendra es mourà entre el 4 de febrer i el 10 de març, mentre que el dijous gras ho farà entre el 29 de gener i el 4 de març.

En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de carnestoltes oferia mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la quaresma.

Actualment, el carnaval s'ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic, on tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de quaresma agafa forma en un sol individu, en carnestoltes, que és el rei del carnaval.

Però el carnaval de Tordera, a part de passar una tarda agradable, serveix per fer una mica d'allò que durant l'any no es fa per vergonya o precaució: passejar-se disfressat per tot el poble. Hi participen persones de totes les edats; és més, fins i tot aquest any he vist animals disfressats.

Intentaré ensenyar-vos amb les fotografies el que oferia la rua del Carnaval de Tordera 2013, en la que van participar unes 500 persones i els carrers es van omplir de moltes més per poder gaudir de la festa.

Comencem amb els preparatius i els últims assajos abans de sortir a recórrer els carrers del poble...Intentaré posar els noms de cada carrossa o comparsa, però no sé si em recordaré de tots.

NO HI HA CAMÍ PER LA PAU, LA PAU ÉS EL CAMÍ




EL FLAUTISTA D'HAMELÍ


TROPICANA


Aquests dos no recordo com es deien... 



THE LADY'S





DON QUIJOTE CABALGA DE NUEVO


LES CORTESANES RECICLADES

Em sembla que son: LA CABANYA

En una rua no pot faltar l'organització i el jurat.



Ni els fotògrafs que també escalfaven motors...(de les càmeres).



 Comencem la marxa i aquí podem veure el Rei Carnestoltes capitanejant la rua.



Darrera el Rei Carnestoltes, la resta de participants.










També hi havia persones disfressades que no participaven a la rua però que no es volien perdre la festa...




Seguim amb la rua...






Sembla com si estigués una mica enfadada... Però tenen molt mèrit els petits que aguanten tota la rua disfressats i maquillats!

Tothom s'ho va passar d'allò més bé!





Compte amb els ratolins...






Tots amb la Pau Mundial...





Uns que anaven de Mr. Potato... Molt macos!




I ara un popurri de fotos preses durant el trajecte de la rua...







Com he dit al començament del bloc, fins i tot hi havia animals disfressats... Mireu quina fada més maca!

I altres persones...



Compte que ens vigilen...

Un cop finalitzat el trajecte de la rua a la Plaça de l'Ajuntament, on es va reunir més d'un miler de persones entre participants i espectadors. Potser la culpa la va tenir la xocolatada amb melindros per a tothom...


El Rei Carnestoltes un cop va prendre la xocolata, va llegir un manifest sobre el carnaval i acte seguit es va fer l'entrega de premis. 



Els premis van ser els següents:

En la categoria individual i parelles, el tercer premi va ser per la Fada del Conte, el segon premi per a una nena que anava disfressada de Sirenita, i el primer premi se'l va endur una Abducció Alienígena.

En la categoria de petits grups (entre 3 i 9 persones), el tercer premi va ser per al grup Póker, el segon per als "Don Quijote cabalga de nuevo" i  el primer premi va anar cap al grup "The Lady's".

En la categoria de grups (entre 10 i 24 persones), el tercer premi se'l va endur el grup La Cabanya, que anaven de corredors de Sant Fermí; el segon premi va anar cap als "Tot net" i el primer se'l va endur el grup de "Les cortesanes reciclades".

Pel que fa a les comparses, aquestes es van dividir, com cada any, en dues categories. En la de col·lectius formats entre 25 i 40 persones només va haver-hi dos premis; el primer se'l va endur el grup Tropicana i el segon  la colla Antaviana.

En les comparses formades per més de 40 persones, el tercer premi va ser per als Potatofolls, el segon premi va anar cap al grup que portava el lema "No hi ha camí per la pau, la pau és el camí", i el primer premi se'l va endur "El flautista d'Hamelí" de l'esplai El Garbell de Tordera.

Pel que fa al premi per a la millor carrossa, va ser per a la comparsa de la colla Antaviana.

Reportatge fet per un servidor,
Xavier Llop.


Gràcies per la visita.
Si us plau no utilitzi aquestes imatges en la seva web, blogs o altres mitjans de comunicació sense permís explícit.
© Tots els drets reservats.


Gracias por la visita.
Por favor, no use estas imagenes en su web, blog u otros medios de comunicación sin mi permiso explícito.
© Todos los derechos reservados.

Thanks for the visit, comments, awards, invitations and favorites.
Please don't use this images on websites, blogs or other media without my explicit permission.
© All rights reserved.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada