divendres, 3 de maig del 2019

LA PROCESSÓ DE VERGES 2019

Dijous Sant VERGES

MANAGES

LA PASSIÓ i MORT DE JESUCRIST

LA PROCESSÓ I LA DANSA DE LA MORT


Enguany i amb la col·laboració de l'Associació LA PROCESSÓ DE VERGES, he assistit a aquest esdeveniment per segona vegada i després de 5 anys. Torno ha dir, per a qui no hi hagi anat mai, que és una processó única, sobretot per La Dansa de la Mort. Vaig tornar a tenir el privilegi de ser-hi com a premsa i a més amb una túnica, cosa que et permet anar per dins de la processó, sempre sense molestar als participants; però aquest any també tinc una petita crítica a l'organització, es en la interpretació de la passió i mort de Jesucrist, on els que anem de premsa tenim un petit escenari on només hi caben de 3 a 4 fotògrafs, això si no es posa al cap davant la televisió que van amb el seu corresponent trípode, que aleshores són dos càmeres de televisió i cap fotògraf. Però també entenc que no hi ha gaire espai on col·locar-nos, poder i com a suggeriment una tarima al costat de l'equip tècnic, però s'hauria de treure alguna plaça de seients, es a dir una on la col·loquen ara i un altre petita al costat dels tècnics. Però això i torno a repetir es una opinió personal. 

Com ja vaig comentar al 2015, és un esdeveniment difícil de fotografiar per la poca llum que tens, i és tot un repte.
Aquest any per motius personals i de salut, no vaig poder estar amb tota la trajectòria de la processó i la dansa de la mort. Espero que quan pugui tornar estigui al 100% per fer-ho.

(Alguns textos, són trets de la mateixa organització)


Una tradició ancestral

Verges és l'única població del món que conserva viva la representació de la Dansa de la Mort, un tipus de dansa macabra associat a la pesta negra que va assolar Europa entre els segles XIV i XVII.
La Dansa de la Mort és un dels elements principals de la Processó de Verges que, cada Dijous Sant i seguint una tradició de segles, representa la Passió i Mort de Jesucrist en l'escenari incomparable de les muralles, torres i carrers de la vila medieval.

Manages:



Els Manages (romans), desfilen per tot el poble de Verges, recollint les imatges per després portar-les a l'església i dur a terme a les 12 de la nit la Processó.

Us deixo unes imatges:

Vestuari:






Formant files:






I a les 17:00 hores comença la desfilada:











Després de voltar una mica pel poble, les Manages van entrar a l'església:





















La Passió i Mort de Jesucrist


A les 22:00 hores és fa la representació del Misteri a la Plaça, que es composa de 7 actes.

1- El ram o entrada triomfal a Jesús a Jerusalem

Just abans dels dies de passió, Jesús és aclamat com a Salvador, com a Messies, per una gran gentada a Jerusalem. Malgrat tot, Jesús no perd la seva humilitat puix que entra a la Ciutat Santa no com un rei amb el seu seguici sinó sobre un ruc i envoltat només pels seus deixebles i pel poble menut.




2- La Samaritana

Jesús s'asseu a reposar prop del pou de Jacob, a Samària. Arriba la samaritana per treure'n aigua i Jesús, atentament, li'n demana un xic. La samaritana no sols es nega a donar-li aigua, sinó que es burla cruelment d'aquest jueu tant atrevit. Jesús se li mostra com el Messies promès i li retreu la mala vida que fa. La samaritana, avergonyida, li demana misericòrdia. Jesús la perdona i la beneeix.




3- El gran sopar

Jesús s'acomiada dels deixebles i de la seva vida pública en el sopar de sacrifici de la Pasqua. En aquest sopar, Jesús s'oferirà ell mateix com a víctima propiciatòria per a la redempció de la humanitat en la institució de l'Eucaristia i profetitzarà la seva mort imminent davant de la incredulitat dels apòstols.





4- El sanedrí o la venda de Jesús

Judes Iscariot traeix al Mestre i ven als sacerdots del Sanedrí la informació del lloc on Jesús s'ha reclòs amb molt poca companyia. Immediatament els rabins accepten el tracte i disposen la presa de Jesús, que des d'aquest moment té ja la sentència dictada.








5- La dansa de la Mort.



6- La presa o l'hort de Getsemaní

Jesús es troba fent oració a l'hort de les oliveres, a Getsemaní. Els seus deixebles predilectes, Pere, Joan i Jaume, dormen plàcidament mentre ell passa les angúnies de la mort segura. Un cop conformat a la seva sort, és ell mateix que s'ofereix a l'escamot de jueus que l'han anat a prendre i que cauen astorat per la seva valentia.





7- La condemna a Ponç Pilat.

Tal i com era preceptiu, una condemna a mort havia de ser dictada per l'autoritat civil de l'Imperi Romà, que en aquells moments encarnava Ponç Pilat. El pretor es va adonar de seguida del cas que si li presentava i va lluitar per la innocència de Jesús. Amb tot, acaba claudicant davant de les amenaces dels rabins d'estimular el poble a la revolta contra Roma i signa la sentència mentre intenta autoconvèncer-se que aquell cas era un afer intern entre jueus.

Un cop condemnat a crucifixió, els jueus carreguen la creu a les espatlles del reu i el passejaran per tota la via dolorosa enmig de greus insults, agressions i burles.












La processó i la Dansa de la Mort.

A les 24:00 hores dona inici la Processó i la Dansa de la Mort, pels carrers del poble. On es poden veure les 5 caigudes en diferents llocs del recorregut. On l'ordre de la Processó és la següent:
1. Jesús i els apòstols
2. El Pelegrí* 
3. La Samaritana
4. Creu dels Improperis
5. Jesús i els lladres amb la creu, les Manages o Jueus.
6. Les tres Maries*
7. La Verònica
8. Les Filles de Jerusalem*
9. La Dansa de la Mort
10. L'Assotament
11. El Natzarè
12. La Dolorosa amb l'Stabat Mater
13. La Pietat*
14. El Sant Crist amb la banda de música

*Aquests quadres s'incorporen a la processó durant el recorregut.



































ESPERO US HAGI AGRADAT, FINS LA PROPERA!!


Gràcies per la visita.
Si us plau no utilitzi aquesta imatge en la seva web, blogs o d'altres mitjans de comunicació sense permís explícit.
© Tots els drets reservats.

Gracias por la visita.
Por favor, no use esta imagen en su web, blogs u otros medios de comunicación sin mi permiso explícito.
© Todos los derechos reservados.

Thanks for the visit, comments, awards, invitations and favorites.
Please don't use this image on websites, blogs or other media without my explicit permission.
© All rights reserved





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada